Aanbevelingen omtrent het coronavirus

Zoals aangekondigd op 10 maart jl. wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen.

De federale regering heeft een verbod uitgesproken op alle recreatieve activiteiten, sportieve, culturele, folkloristische, ongeacht hun grootte. Alle cafés, restaurants en bars worden gesloten. Ook de scholen worden gesloten tot na de paasvakantie. Meer details over de toepassing van de verschillende maatregelen kan je terugvinden op de referentiesite: www.info-coronavirus.be/nl

De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689 en voor vragen over economie: 0800/120.33

Los daarvan werd ook net voor de persconferentie van de federale regering bekend dat de Antwerpse gouverneur een verbod zou uitspreken op elke bijeenkomst die niet-primair is. Dat komt er op neer dat zij een verbod heeft uitgesproken op elke repetitie, vergadering en dergelijke meer.

repetitie

De school waarin we onze repetities houden wordt uiteraard ook gesloten, en de gemeente zal gezien het verbod van de gouverneur zijn lokalen niet verhuren om bijeenkomsten te organiseren. Repetities zullen dus niet doorgaan tot en met 31 maart 2020.

evenementen

Heel wat evenementen werden intussen afgelast. Zo zullen er dit weekend geen koorvlamconcerten doorgaan in functie van de World Choir Games, zijn alle vormingen van Koor & Stem tot en met 31 maart geannuleerd. Vandaag werd beslist dat ook de actie Levensloop van 18 en 19 april niet zal doorgaan.

Het concert op 22 mei 2020 gaat wel door. Samen met de organisatie ervan zullen alle opties worden bekeken over de inhoud van het programma.

algemeen advies

We herhalen hier even de algemene tips die door de federale overheid worden meegegeven om verdere verspreiding tegen te gaan.

  • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. Het gebruik van speciale wasgels of alcoholgel is niet nodig, gewone zeep volstaat.
  • Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai, elleboog of voettik. Of zeg gewoon ‘Hallo’.
  • Blijf zeker thuis als je ziek bent én contacteer je huisart.
  • Vermijd nauw contact met zieke personen.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.